Monografia comunei

Așezare geografică

Comuna Ion Roata, judetul Ialomita este compusa din doua sate:

Ea este asezata pe valea Ialomitei la distanta de 12 km de municipiul Urziceni si la 50 km de municipiul Slobozia. Comuna se intinde pe o lungime de 5 km. Coordonatele geografice ale comunei sunt: 44 grade 40 minute – 44 grade 47minute latitudine nordica si 26 grade 45 minute 30 secunde – 26 grade 47 minute 15 secunde longitudine estica.

Cele doua sate componente ale comunei sunt despartite de o prelungire spre nord a luncii Ialomitei in forma unui golf de aproape 1 km latime. De altfel, aceasta este distanta care separa extremitatile celor doua localitati. De la vest la est, comuna este strabatuta de soseaua nationala Bucuresti – Constanta DN2A (E 60) si de calea ferata Urziceni – Slobozia. Statia de cale ferata, care poarta vechea denumire de Brosteni, se afla chiar in centrul comunei.

Scurt istoric

Data atestarii si documentul
Cea mai veche atestare a unui sat component al comunei este a satului Cioara, mentionat intr-un document din anul 1582 dat de  Mihnea Turcitul. (Documente privind istoria Romaniei, veacul XVII B. Tara Romaneasca, vol. V, p. 57.)

Scurta descriere istorica
Aurelian Ursescu in „Anuarul judetului Ialomita” pe anul 1906 arata ca cea mai veche impartire a judetului in plasi se cunoaste  aceea din anul 1778 dupa care judetul era impartit in 7 plasi, anume:

numiri luate dupa numele satelor de resedinta. Dupa cum se observa in anul acela orasul Urziceni nu era nici macar resedinta de plasa.
Comuna  noastra apartinea atunci de plasa Grindu. In anul 1831 satele Brostenii Vechi, Brostenii Noi si Slujitori faceau parte din plasa Campul. In 1864 are loc o despartire a satelor dupa cum urmeaza:

formand o comuna cu resedinta la Malu. Brostenii Noi devenea o comuna separata. In anul 1872 resedinta de la Malu se muta la Brostenii Vechi.
In anul 1874 se face o reorganizare a comunelor astfel: Malu si Slujitori se despart de Brostenii Vechi ramanand o comuna cu resedinta Malu.
Brostenii Vechi, Brostenii Noi si Grindasi formau o alta comuna cu resedinta la Brostenii Noi. In 1882 comunele revin la configuratia din 1864. In 1869 dupa ce I-a fiinta satul Principesa Maria se revine la organizarea din 1882 care se mentine dupa primul razboi mondial.
In periada interbelica Malu devine comuna separata ca si Brostenii Noi. Celelalte 3 sate:

formau comuna Principesa Maria.
Din anul 1948 cand numele comunei devine Ion Roata acesteia i se adauga si comuna Brostenii Noi.
Astfel comuna Ion Roata cuprinde 4 sate:

Resedinta se afla de atunci in satul Ion Roata.
Dupa noua impartire administrativ-teritoriala a tarii in anul 1967 cand s-a revenit la judete, comuna a fost inclusa in judetul Ilfov. Cu acest prilej satele Brostenii Vechi, Ion Roata si Colinele (fostul sat Cioara) s-au contopit in unul singur – Ion Roata.
In anul 1981 in urma desfiintarii judetului Ilfov comuna noastra a revenit in judetul Ialomita din care a mai facut parte inainte de 1950.

Comuna Ion Roată

4293 ha

SUPRAFAȚĂ

3547

LOCUITORI

3

GRĂDINIȚE

2

ȘCOLI

Prezentare generală

  • La nord, se invecineaza cu comuna Valea Macrisului,
  • la sud, raul Ialomita formeza hotar natural cu comuna Axintele,
  • la est, se afla comuna Sf. Gheorghe,
  • la vest, se afla comuna Alexeni.

Suprafata comunei este de 4.293 ha, din care:

  • 283 ha padure,
  • 116 ha, suprafete acoperite cu ape,
  • 94 ha ocupate de constructii,
  • 77 ha drumuri
  • 19 ha terenuri neproductive.
  • Terenul agricol cuprinde 3.704 ha (teren arabil, vii, pasuni si gradini).

Teritoriul comunei este situat in partea centrala a Campiei Baraganului si face parte din Baraganul Padinei. In sudul comunei se afla lunca Ialomitei, care cuprinde izlazul comunal, o padure si o suprafata arabila.
Privind dinspre raul Ialomita, comuna se intinde pe trei coline domoale care sunt ramasitele albiei majore a raului.     Spalate de ploi si erodate de vanturi de-a lungul erelor geologice, pantele line ale acestor coline se pierd treptat in lunca.
In linii mari, relieful comunei este o campie neteda, cu foarte putine denivelari.

Comuna Ion Roata are o clima temperat-continentala, cu un pronuntat caracter de ariditate. Se caracterizeaza prin veri calduroase si ierni relativ geroase.

Principala apa curgatoare care trece prin sudul comunei noastre este Ialomita. Patrunde pe teritoriul comunei noastre dinspre est, din localitatea Alexeni, prin apropierea satului Brosteni. De aici, se indreapta brusc spre sud, formand un cot larg in dreptul comunei Axintele, dupa care revine si se indreapta din nou spre est, ajungand foarte aproape de extremitatea satului Ion Roata. Apoi, isi continua drumul spre comuna Sf. Gheorghe.

Ultima actualizare: 11:01 | 31.05.2023

Sari la conținut