Istoric

Scurt istoric

Data atestarii si documentul
Cea mai veche atestare a unui sat component al comunei este a satului Cioara, mentionat intr-un document din anul 1582 dat de  Mihnea Turcitul. (Documente privind istoria Romaniei, veacul XVII B. Tara Romaneasca, vol. V, p. 57.)

Scurta descriere istorica
Aurelian Ursescu in „Anuarul judetului Ialomita” pe anul 1906 arata ca cea mai veche impartire a judetului in plasi se cunoaste  aceea din anul 1778 dupa care judetul era impartit in 7 plasi, anume:

numiri luate dupa numele satelor de resedinta. Dupa cum se observa in anul acela orasul Urziceni nu era nici macar resedinta de plasa.
Comuna  noastra apartinea atunci de plasa Grindu. In anul 1831 satele Brostenii Vechi, Brostenii Noi si Slujitori faceau parte din plasa Campul. In 1864 are loc o despartire a satelor dupa cum urmeaza:

formand o comuna cu resedinta la Malu. Brostenii Noi devenea o comuna separata. In anul 1872 resedinta de la Malu se muta la Brostenii Vechi.
In anul 1874 se face o reorganizare a comunelor astfel: Malu si Slujitori se despart de Brostenii Vechi ramanand o comuna cu resedinta Malu.
Brostenii Vechi, Brostenii Noi si Grindasi formau o alta comuna cu resedinta la Brostenii Noi. In 1882 comunele revin la configuratia din 1864. In 1869 dupa ce I-a fiinta satul Principesa Maria se revine la organizarea din 1882 care se mentine dupa primul razboi mondial.
In periada interbelica Malu devine comuna separata ca si Brostenii Noi. Celelalte 3 sate:

formau comuna Principesa Maria.
Din anul 1948 cand numele comunei devine Ion Roata acesteia i se adauga si comuna Brostenii Noi.
Astfel comuna Ion Roata cuprinde 4 sate:

Resedinta se afla de atunci in satul Ion Roata.
Dupa noua impartire administrativ-teritoriala a tarii in anul 1967 cand s-a revenit la judete, comuna a fost inclusa in judetul Ilfov. Cu acest prilej satele Brostenii Vechi, Ion Roata si Colinele (fostul sat Cioara) s-au contopit in unul singur – Ion Roata.
In anul 1981 in urma desfiintarii judetului Ilfov comuna noastra a revenit in judetul Ialomita din care a mai facut parte inainte de 1950.

Ultima actualizare: 19:57 | 5.06.2024

Sari la conținut